Η Ιστορία μας

Η αρχή

Το «Καφεζαχαροπλαστείον Houston» (όπως αναγράφεται και στην ταμπέλα του) αποτέλεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα τον πιο δημοφιλή τόπο συνάθροισης της κοινωνίας των Πατμίων.

Τα ίχνη του εντοπίζονται, αρχικά, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο, το πρώτο καφενείο του νησιού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το κτίριο αγοράζεται απ τον αδελφό του Ανδρέα Καραλή, Γιώργη, ο οποίος το 1931 το πουλάει με τη σειρά του στον αδελφό του.

Εκείνος, όντας οικονομικός μετανάστης στο «Houston» της πολιτείας του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, μισθώνει το ακίνητο επί περίπου 25 έτη, διατηρώντας όμως εκείνο την ιδιότητά του ως καφενείο.

Ωστόσο, τις μεγάλες του δόξες το κατάστημα τις γνωρίζει στα χέρια του υιού του, Μιχάλη Καραλή και των κορών του Σταματίας, Κατίνας και Κλεάνθης, οι οποίοι το 1955  εγκαινίασαν το γνωστό σε όλους «Houston» και έκτοτε ανέλαβαν τη διαχείρισή του.

Ήδη απ’ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το «Houston» αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε απ’ τους κατοίκους του νησιού καθώς τους προσέφερε μια διέξοδο απ’ τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Γενεές ανθρώπων πέρασαν τις πόρτες του «διάσημου» Houston, μεγάλοι, μικροί, αναγνωρίσιμοι και μη προκειμένου να γευτούν το μερακλίδικο ελληνικό καφέ, τη γλυκόπιοτη σουμάδα και τα πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού.

Γλέντησαν, τραγούδησαν, συζήτησαν, προβληματίστηκαν, καυγάδισαν και γενικά βίωσαν ανεπανάληπτες στιγμές, στιγμές που μέχρι σήμερα μνημονεύονται και γίνονται θέμα συζήτησης.

Σήμερα, μετά από 60 και πλέον χρόνια που το μαγαζί παρέμεινε στα χέρια της «ηρωικής» Σταματίας και των αδελφών της, το «Houston» συνεχίζει την πορεία του στα χέρια του  πολυαγαπημένου τους βαφτιστικού Ανδρέα Κάβουρα, ο οποίος εργάστηκε και ο ίδιος για πολλά χρόνια ως “γκαρσόνι” στις υπηρεσίες του Μιχάλη και από εκεί στον μικρό του υιό Γιάννη που συστρατευμένος με τον φίλο του Αλέξη, αναλαμβάνουν το βαρύτατο φορτίο να συνεχίσουν αυτή την ένδοξη ιστορία φέρνοντας ξανά τους Πατμίους αλλά και τους λάτρεις του «Houston» απανταχού, κοντά στο αγαπημένο τους στέκι.

Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στο να καταφέρουμε πάντοτε με ταπεινότητα κ σεβασμό στην παράδοση του μαγαζιού αλλά κ του ίδιου του νησιού να ξυπνήσουμε μνήμες στις προηγούμενες γενιές που αγάπησαν το Houston και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις για τις νεότερες, κάνοντάς τις αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του.

Γιάννης Κάβουρας

Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4/3/1990 και κατάγεται από την Πάτμο.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικου Πανεπιστημίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα του τμήματος Διοικητικής επιστήμης και Τεχνολογίας.

Έχει απασχοληθεί από νεαρή ηλικία στον τομέα του τουρισμού σαν υπεύθυνος πωλήσεων, ενώ έχει πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση και κατάρτιση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, απασχολήθηκε κυρίως στον τομέα των πωλήσεων, ώσπου ανέλαβε θέση υπεύθυνου πωλήσεων στην πολυεθνική εταιρεία Procter & Gamble, όπου και παρέμεινε έως το καλοκαίρι του 2017, περίοδο που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρο του με τον πολύ καλό του φίλο Αλέξη και να ξαναδώσει ζωή στο πολυγαπημένο του “Houston”.

Καθημερινά, σας υποδέχεται προκειμένου να μοιραστεί μαζι σας την τεράστια ιστορία του καταστήματος και να κάνει ό, τι καλύτερο, προκειμένου να σας προσφέρει μια ευχάριστη και αξεχαστη εμπειρία.

Αλέξης Άγριος

Ο Αλέξης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα της ορεινής Αχαϊας όπου και ζει σήμερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Εκεί διατηρεί επιχείρηση με κύριο αντικείμενο την -πρώτη του μεγάλη αγάπη- Χιονοδρομία από το 2014.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα γνώρισε τον, καλό του φίλο και συνεργάτη, Γιάννη. Η δεύτερη του μεγάλη αγάπη ήταν πάντα η εστίαση με την οποία ασχολούταν από τη νεανική του ηλικία. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη του εμπειρία στο κομμάτι του τουρισμού αλλά και την αγάπη του για τη Πάτμο οδηγήθηκε εύκολα στην απόφαση του ανοίγματος του Houston.

Θα τον βρείτε είτε πίσω από το Bar να «ζυγίζει» και να ελέγχει τη ποιότητα του καφέ που θα φτάσει στο φλιτζάνι σας είτε μέσα στη κουζίνα του Houston να συμμετέχει στη σύνθεση των περίφημων μεζέδων του και να προσπαθεί να εμπλουτίσει με νέες μαγειρικές ιδέες τα πιάτα που θα συνοδέψουν το ούζο και το τσίπουρό σας.